Soutěž Regionální potravina ocenila džem, klobásky či pecen chleba

hodnotící komise

Pardubice (22.5.2015) – Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí z Pardubického kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 114 produktů od 36 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 45 výrobků v kategorii masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas.

„Nesmírně si vážíme toho, že roste zájem výrobců o tuto soutěž a také spotřebitelů o oceněné výrobky,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Podle slov regionálního koordinátora Vladimíra Šabaty, ředitele společnosti Agrovenkov, o. p. s., měla komise velmi obtížnou práci: „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, zejména v kategorii pekařské výrobky byly velmi vyrovnané. Velký počet přihlášených výrobců a výrobků do soutěže jasně naznačuje, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky.“

K udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise osm výrobků z následujících kategorií:

Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované   včetně uzených mas Sloupnická uzená krkovička

Řeznictví Sloupnice s. r. o., Dolní   Sloupnice

2. Masné výrobky trvanlivé Horské klobásky

Uzeniny Kořínek s. r. o., Pardubice

3. Sýry včetně tvarohu Pařený kravský sýr

Mlékárna Licibořice – Marie Černilová   Licibořice

4. Mléčné výrobky ostatní Choceňská snídaně se sýrem

Choceňská mlékárna s. r. o., Choceň

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Farmářův pecen

Pekařství a cukrářství Sázava,s. r.   o., Lanškroun

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Cena nebyla udělena
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Gabík jahoda – farmářský nektar

Nature Notea,s. r. o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo   zpracované formě Džem: Rebarbora s vanilkovým luskem

Michaela Naumecová, Sobětuchy – Vrcha

9. Ostatní Med květový

Dominik Láznička, Přelovice, Lázně   Bohdaneč

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Ing. Vladimír Šabata – AGROVENKOV, o.p.s.
Mobil: 420 731 471 711
Email: sabata.agrovenkov@seznam.cz

 

Rubrika: Aktuality, Regionální potraviny na regionální stůl